poniedziałek, 21 października 2013

Peanut butter time!

Krótka piłka na rozruch:

Masło orzechowe, oczywiście homemade, bez dodatków i bez większej filozofii:)

Składniki:
  • orzeszki ziemne, około 350g (może być więcej)
Tyle. :)Orzeszki obrać z łupinek, wrzucić do blendera, zmiksować. Et voila!



Żeby nie było zbyt prosto, kilka uwag:
- orzeszki powinny być nie solone
- miksujemy powoli, co jakiś czas przerywając i mieszając ręcznie, żeby nie spalić maszyny - na początku masa jest sucha i się nagrzewa, a potem gęstnieje i dalej się nagrzewa od ciągłego mieszania, więc potrzeba trochę cierpliwości.
- można dodać do smaku odrobinę soli/cukru.
- przechowywać w lodówce.

Idealne na toście/jabłku/bananie w ramach śniadania bądź przekąski.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz