niedziela, 27 października 2013

Plum and cocoa


Coś idealnego na jesień. Wariacja na temat powideł śliwkowych.

Składniki:
  • około 1 kg śliwek węgierek, wypestkowanych
  • 5 łyżeczek kakao w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
Plus - według  uznania:
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki cukru  (u mnie brązowy)
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka imbiru

Śliwki wrzucamy do garnka, i podsmażamy jak tradycyjne powidła, często mieszając, aż masa będzie w miarę jednolita.
Ustawiamy mały ogień, dodajemy kakao, dokładnie mieszamy, przez chwilę gotujemy.
Dodajemy przyprawy, ewentualnie - do smaku - cukier i czekoladę, mieszamy.

Gorące przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.



Pycha do smarowania tostów na śniadanie:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz